In vorige artikelen hebben we gesproken over vele tema´s die verband houden met de exploitatie en het beheer van het wifi-netwerk in de bus, maar in dit geval gaan we in op de risico´s en ongewenste situaties die op kunnen treden bij het gebruik van ons draadloze netwerk,
Wie is verantwoordelijk voor het wifi-netwerk in de bus?
Om te beginnen is het belangrijk om aan te duiden dat de eigenaar de voornaamste verantwoordlijke is voor het gebruik van het wifi-netwerk in de bus. Al het dataverkeer dat onze passagiers genereren gaat naar buiten via onze router, die vanaf het eerste moment ons gezicht naar het publiek is. Om deze reden is het belangijk de gebruiker te informeren over de gebruiksvoorwaarden en verantwoordelijkheden, zodat deze de voorwaarden leest, begrijpt en accepteert zodat de begruiker zélf verantwoordelijk is voor het gebruik van het internet gedurende de tijd dat hij verbonden is met ons wifi-netwerk.
Hoe kunnen we deze verantwoordelijkheid overdragen? Vanuit het „captive portal“, dat een geconfigureerde pagina is die in beeld verschijnt vlak voordat de gebruiker op internet begint te surfen en waar we zowel het bedrijfslogo also ook aangepaste texten en het blok met de legale voorwaarden kunnen tonen die de gebruiker verplicht is te accepteren om te kunnen surfen.
Daarom is het heel belangrijk bij het beheer van het wifi-netwerk in de bus dat ons systeem over zo´n “captive portal” beschikt, niet alleen omdat dit interessant is uit marketing oogpunt, maar omdat het essentieel is om de verantwoordelijkheid van het internetgebruik op de gebruiker over te dragen.
Welke websites kunnen de passagiers bezoeken?
Bij het beheer van het wifi-netwerk is het ook van belang te letten op wat de websites zijn die door de passagiers worden bezocht tijden het traject. Zoals iedereen weet is een bus minder of niet geschikt voor het surfen naar bepaalde sites, ofwel omdat de inhoud die niet geschikt is om in het openbaar gezien te worden, ofwel omdat het niet ons belang is, als eigenaar van het wifi-systeem, dat er van bepaalde sites gebruik wordt gemaakt.
Als we de de term „niet in ons belang“ gebruiken, doelen we vooral op websites die door de aard van hun inhoud een hoog dataverbuik impliceren. Laten we niet vergeten dat het gehele wifi-systeem wordt gedragen door dataverbindingen via telefoonlijnen en dat deze een maandelijkse limiet hebben die we niet moeten overschrijden als we onze bus niet zonder wifi-service willen laten functioneren.
Enkele website-families die niet aan te bevelen zijn, zijn bijvoorbeeld sites voor de actualisatie van software, video-streaming of het downloaden van applicaties. Elk gebruik door de passagier van deze websites betekent een groot dataverbruik en daarom is het belangrijk dat ons beheersysteem van het wifi-netwerk beschikt over mechanismes die het mogelijk maken de toegang tot dit soort websites te blokkeren die we „dataverslinders“ kunnen noemen. Door de toegang hiertoe te vermijden, bereiken we:
- Betere wifi-service voor de passaagier, omdat er geen passagiers zijn die veel breedband bezetten, zodat onze verbinding een goede service kan bieden aan meerdere passagiers.
- Beheren en controleren van het verbruik van onze datalijnen die, zoals we al opmerkten, gelimiteerd zijn tote en bepaald aantal Gigabytes per maand
Kan ik de verbinding weigeren door een verkeerd gebruik van internet?
Het antwoord is ja. Wat kunnen we doen als we, ondanks dat we het dataverkeer controleren en beheren, een gebruiker hebben die een de wifi-service op een niet-correcte manier gebruikt? In dit geval is het van belang de instrumenten te hebben die het ons mogelijk maken de toegang tot ons systeem te weigeren aan die passagiers van wie wij dit nodig achten. Het wifi-systeem aan boord van de bus moet de verbinding of een efficiente manier beletten, door de toegang van het apparaat van de passagier tot ons wifi-netwerk op een discrete manier te weigeren.